Waarom wij het vodka noemen, terwijl het ook wodka is?

Het verschil tussen “vodka” en “wodka” heeft te maken met de taal en de uitspraak. “Vodka” is de Engelse spelling en uitspraak van het woord voor de heldere alcoholische drank, terwijl “wodka” de Nederlandse spelling en uitspraak is. Om te zoeken in onze webshop kan het beste “vodka” gebruikt worden.

De drank zelf heeft zijn oorsprong in Oost-Europese landen zoals Rusland en Polen, waar het meestal wordt geschreven en uitgesproken als “водка” in het Russisch (vodka) en “wódka” in het Pools. Het woord zelf komt van het Slavische woord “voda,” wat “water” betekent, en het achtervoegsel “-ka,” dat wordt gebruikt om verkleinwoorden te maken. Dus, “vodka” of “wodka” verwijst oorspronkelijk naar “klein water” of “waterig.”

In verschillende talen kunnen de uitspraak en spelling van leenwoorden variëren, en dit heeft geleid tot de varianten “vodka” en “wodka” in respectievelijk het Engels en het Nederlands. Over het algemeen wordt “vodka” meer geassocieerd met de Engelse taal en “wodka” met de Nederlandse taal, maar beide verwijzen naar dezelfde drank.

De geschiedenis van Vodka en Wodka?

De oorsprong van vodka en wodka ligt in Oost-Europese landen, met name in Rusland en Polen. Beide landen hebben aanspraak gemaakt op de oorsprong van deze heldere alcoholische drank, en er is enige controverse over welk land de eer toekomt.

Hier zijn enkele belangrijke punten over de oorsprong van vodka/wodka:

 • Rusland: Rusland beweert vaak dat vodka zijn oorsprong heeft in het land, en het woord “водка” (vodka) is Russisch voor “water.” De eerste gedocumenteerde vermelding van vodka in Rusland dateert uit de 9e eeuw, en het wordt traditioneel gemaakt van graan of aardappelen. Russische vodka staat bekend om zijn zuiverheid en wordt vaak gedronken in gelegenheden zoals toasts.
 • Polen: Polen heeft ook aanspraak gemaakt op de oorsprong van wodka, en het woord “wódka” is Pools voor “water.” De Polen beweren dat ze al in de 8e eeuw wodka produceerden. Poolse wodka wordt meestal gemaakt van granen, aardappelen of zelfs suikerbieten. Ze hebben ook een lange geschiedenis van wodkaproductie en consumptie.
 • Het is belangrijk op te merken dat vodka/wodka niet beperkt is tot deze twee landen, en het wordt tegenwoordig over de hele wereld geproduceerd en geconsumeerd. De exacte oorsprong van vodka/wodka kan moeilijk te achterhalen zijn vanwege de oude geschiedenis van de drank en de verschillende regionale variaties die in de loop van de tijd zijn ontstaan.

Kortom, vodka en wodka hebben hun wortels in zowel Rusland als Polen, en beide landen hebben een rijke traditie van het produceren en consumeren van deze populaire sterke drank.

Welke soorten Vodka en Wodka zijn er ?

Er zijn talloze soorten vodka en wodka op de markt, en ze variëren op basis van verschillende factoren, waaronder de ingrediënten die worden gebruikt, de productiemethoden en eventuele toegevoegde smaakstoffen. Hier zijn enkele voorbeelden van verschillende soorten vodka en wodka:

 1. Graanwodka: Dit is een van de meest voorkomende soorten wodka en wordt gemaakt van graan, zoals tarwe, rogge of gerst. Het heeft over het algemeen een neutrale smaak en wordt vaak geassocieerd met Russische en Poolse wodka.
 2. Aardappelwodka: Aardappelwodka wordt, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van aardappelen. Het heeft vaak een vol automatische smaak.
 3. Roggewodka: Roggewodka wordt specifiek gemaakt van rogge en heeft een lichte, kruidige smaak. Het is populair in sommige Oost-Europese landen zoals Polen.
 4. Tarwewodka: Tarwewodka wordt gemaakt van tarwe en heeft meestal een zachte, gladde smaak.
  Fruitwodka: Deze soorten wodka worden op smaak gebracht met fruit, zoals bessen, citroenen, of peren, en kunnen een zoete en fruitige smaak hebben.
 5. Kruidenwodka: Kruidenwodka wordt vaak op smaak gebracht met kruiden en specerijen, zoals peper, kaneel of anijs. Dit geeft de wodka een complexere smaak.
 6. Gearomatiseerde wodka: Dit zijn wodka’s die op smaak zijn gebracht met verschillende toevoegingen, zoals vanille, chocolade, karamel, enzovoort. Ze zijn populair voor cocktails.
 7. Premium wodka: Dit zijn hoogwaardige wodka’s die vaak meerdere keren gedestilleerd zijn en gefilterd zijn om een zeer zuivere en zachte smaak te krijgen. Ze worden vaak als puur gedronken.
 8. Craft wodka: Craft wodka wordt geproduceerd door kleine ambachtelijke distilleerderijen en kan variëren in smaak en stijl. Ze worden vaak met de hand gemaakt in kleinere batches.
 9. Infused wodka: Dit zijn wodka’s die zijn geïnfuseerd met verschillende smaken, zoals kruiden, specerijen, fruit of groenten. Ze kunnen complexe en interessante smaken hebben.

Houd er rekening mee dat de beschikbaarheid van deze soorten wodka kan variëren afhankelijk van waar je woont en dat er voortdurend nieuwe varianten en smaken op de markt verschijnen. Het kiezen van de juiste wodka hangt af van je persoonlijke smaakvoorkeuren en het doel waarvoor je de wodka wilt gebruiken, of het nu voor cocktails is of om puur van te genieten.

De waardering van casanumber7.be bij Trustprofile Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 306 reviews.