The Lakes: een opkomende kracht in de wereld van speciale verzamelwhisky vanuit het Verenigd Koninkrijk?

In de serene landschappen van Cumbria, Engeland, doemt een opmerkelijke distilleerderij op die de harten van whisky-liefhebbers wereldwijd verovert: The Lakes Distillery. Deze distilleerderij heeft zich gestaag en vastberaden een plek veroverd in de schijnwerpers van de whiskyliefhebbers en experts, en velen beginnen te fluisteren dat dit de nieuwe ‘Macallan’ zou kunnen zijn op het gebied van verzamelwaardige whisky’s. Op 2 februari 2024 zal er een single malt whisky plaatsvinden in onze winkel: The Lakes whisky tasting.

Een Historie van Innovatie: Oprichting van The Lakes Distillery

The Lakes Distillery heeft zijn oorsprong in een gewaagde visie en een diepgeworteld verlangen om whisky te creëren die de tand des tijds doorstaat. Het werd opgericht in 2011, met een locatie die zorgvuldig werd uitgekozen vanwege zijn historische en natuurlijke betekenis. De distilleerderij bevindt zich aan de oevers van de Derwentwater, omgeven door de majestueuze schoonheid van het Lake District National Park.

De oprichters van The Lakes Distillery omarmden een missie om vakmanschap, traditie en innovatie te combineren. Het doel was om whisky te produceren die niet alleen de unieke geografische omgeving weerspiegelt, maar ook uitblinkt in kwaliteit en karakter. Ze begonnen met het aanleggen van pot stills en het selecteren van de beste eiken vaten voor het rijpingsproces, en in 2014 werd de eerste new make spirit gedistilleerd.

Geografische Invloed op Smaakprofiel

De geografische locatie van The Lakes Distillery heeft een onmiskenbare invloed op de whisky die ze produceren. Het klimaat van Cumbria, met zijn vochtige lucht en wisselende seizoenen, creëert een unieke omgeving voor het rijpingsproces. De temperatuurvariaties zorgen ervoor dat de whisky dieper in de houten vaten trekt, wat resulteert in een intensivering van smaak en complexiteit.

De waterbronnen van de omliggende bergen dragen ook bij aan de kwaliteit van de whisky. Het zachte, zuivere water dat wordt gebruikt in het distillatieproces is van onschatbare waarde voor de uiteindelijke smaakprofielen. Deze combinatie van klimaat, waterbronnen en toegewijd vakmanschap creëert een unieke ‘terroir’ die The Lakes Distillery onderscheidt van andere producenten.

Innovatie en Experimentatie: De Weg naar Verzamelwaardigheid

Wat The Lakes Distillery onderscheidt als een opkomende kracht in de wereld van whisky, is hun toewijding aan innovatie en experimentatie. Ze hebben niet alleen de traditionele methoden omarmd, maar hebben ook nieuwe wegen bewandeld om een whisky te creëren die zowel kenmerkend als gewaagd is.

Een van de meest opvallende voorbeelden van hun innovatieve aanpak is de ‘The One’ reeks, een blend van fijne whisky’s afkomstig uit verschillende Britse regio’s. Dit getuigt van hun bereidheid om de traditionele grenzen te verleggen en nieuwe paden te bewandelen om buitengewone resultaten te bereiken.

Daarnaast heeft The Lakes Distillery geëxperimenteerd met verschillende soorten vaten en vatenafwerkingen om unieke smaakprofielen te creëren. Van ex-bourbonvaten tot Oloroso sherryvaten en zelfs Franse wijnvaten, elk type vat draagt bij aan de complexiteit en diepte van hun whisky’s.

De Verzamelwaardige Aantrekkingskracht

Het idee dat The Lakes Distillery de nieuwe ‘Macallan’ zou kunnen zijn op het gebied van verzamelwaardige whisky’s is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Net zoals Macallan bekend staat om zijn zeldzame en hooggeprijsde bottelingen, heeft The Lakes Distillery een reeks whisky’s uitgebracht die verzamelaars en investeerders in toenemende mate aantrekken.

De beperkte releases van The Lakes Distillery, zoals de “Whiskymaker’s Editions” en andere gelimiteerde bottelingen, hebben al snel de aandacht getrokken van verzamelaars over de hele wereld. Deze releases combineren vakmanschap met het unieke terroir van Cumbria en bieden een kans om whisky’s te verkrijgen die in de komende jaren alleen maar waardevoller zullen worden.

Noemenswaardig is de The Lakes Elements a Whiskymakers Project waarbij u zelf in de huid van de masterblender kunt stappen om te ervaren wat het verschil maakt en The Lakes een uitzonderlijke verzamelwaardige whisky is.

Een Toekomstige Legende in de Maak

Terwijl The Lakes Distillery gestaag zijn plaats verovert in de schijnwerpers van de whiskywereld, is het duidelijk dat ze op weg zijn om een blijvende erfenis op te bouwen. Hun toewijding aan kwaliteit, vakmanschap en innovatie legt de basis voor een toekomstige legende in de whiskyindustrie.

Of The Lakes Distillery daadwerkelijk de nieuwe ‘Macallan’ op het gebied van verzamelwaardige whisky’s zal worden, is iets dat alleen de tijd zal leren. Wat echter nu al duidelijk is, is dat hun opkomst een opwindend hoofdstuk toevoegt aan het verhaal van Schotse en Britse whisky. Met elke nieuwe release en elk nieuw experiment blijft The Lakes Distillery de verwachtingen overtreffen en de grenzen verleggen van wat mogelijk is in de wereld van whisky. De laatste nieuwe release is de The Lakes whiskymaker’s edition reflections by Simon rogan‘.

De waardering van casanumber7.be bij Trustprofile Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 323 reviews.