Welke bijzondere en exclusieve whisky, porto, rum, armagnac en cognac kan ik cadeau geven?

Het kiezen van de juiste whisky, rum, porto, cognac of armagnac als cadeau voor een verzamelaar hangt af van verschillende factoren, waaronder hun smaakvoorkeuren, bestaande collectie en het niveau van zeldzaamheid dat je wilt presenteren met bijbehorend prijskaartje. In dit artikel gaan we met name in op whisky, maar hetzelfde kan worden toegepast op cadeaus zoals cognac, armagnac, rum en porto. Hier zijn enkele suggesties voor cadeaus die vaak gewaardeerd worden door verzamelaars:

Limited Edition Releases

Veel verzamelaars zijn altijd op zoek naar exclusieve en beperkte uitgaven die uniek zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld jaarlijkse speciale releases zijn van bekende distilleerderijen, zoals de jaarlijkse Diageo Special Releases met als voorbeeld in de webshop de ‘Lagavulin 2021 special release 56,5%‘.

Oudere Whisky’s

Oudere whisky’s hebben vaak een dieper en complexer smaakprofiel volgens verzamelaars. Als de verzamelaar van oude whisky’s houdt, zoek dan naar flessen met een hogere leeftijd, zoals 18 jaar, 21 jaar of zelfs nog ouder. Het is wel zo dat de theorie “whisky moet minstens 18 jaar oud zijn” door sommige, nieuwere distilleerderijen zoals Kilchoman en zelfs Lagavulin met de 8-jarige botteling onder druk wordt gezet.

Single Cask Bottelingen

Single cask bottelingen zijn afkomstig uit één enkel vat en worden vaak als zeer bijzonder beschouwd vanwege de unieke en complete smaak die elk vat kan opleveren. Dit zijn geliefde items onder verzamelaars. Deze whisky is niet versneden met water en is daarom ‘puur’. Een mooi voorbeeld is de ‘Clynelish Blackadder 1989 31y cask strength‘.

Geturfde Whisky’s

Als je weet dat de verzamelaar van geturfde whisky’s houdt, overweeg dan een fles van een distilleerderij die bekend staat om zijn rokerige expressies, zoals Ardbeg, Laphroaig of Lagavulin. Anderzijds zijn er nieuwe distilleerderijen die minder bekend zijn zoals Lagg en Kilchoman die minstens even goede whisky’s produceren als bijzonder cadeau.

Vintage Whisky

Zoek naar flessen uit een specifiek jaar (bijv. de Glenburgie 1989 30 jaar cask strength) als de verzamelaar een speciale connectie heeft met dat jaar. Wij zien regelmatig klanten die een whisky, rum, cognac, armagnac, porto of fles wijn zoeken uit een bepaald jaar vanwege bijvoorbeeld:

  • een bruiloft
  • een pensioen 
  • een verjaardag
  • een huwelijksverjaardag

Beroemde en Gewilde Merken

Merken zoals Macallan, Clynelish, The Glenallachie, Springbank, Ardbeg en Highland Park hebben vaak een speciale aantrekkingskracht op verzamelaars vanwege hun reputatie en exclusieve bottelingen.

Collector’s Editions

Sommige distilleerderijen brengen speciale edities uit vanwege speciale gelegenheden, in opvallende verpakkingen of met extra’s zoals glazen of boeken. Deze kunnen als gewaardeerde verzamelstukken worden beschouwd. Er zijn ook speciale edities bijvoorbeeld de ‘Wolfburn klubb23 Ukraine humanitarian appeal

Whisky van Onafhankelijke Bottelaars

Onafhankelijke bottelaars zoals Blackadder, Signatory, Gordon & MacPhail en Cadenhead’s bieden vaak unieke bottelingen aan van verschillende distilleerderijen.

Persoonlijke Voorkeuren

Als je weet wat de verzamelaar leuk vindt, bijvoorbeeld sherry-gerijpte whisky’s of whisky’s met een bepaald smaakprofiel, probeer dan een fles te vinden die aan die voorkeur voldoet.

Het is altijd een goed idee om te proberen te achterhalen welke distilleerderijen en stijlen de verzamelaar het meest waardeert voordat je een keuze maakt. Een andere optie is om een fles te kiezen die een speciale betekenis heeft, zoals een distilleerderij die ze nog niet hebben geprobeerd of een fles die past bij een mijlpaal in hun leven.

De waardering van casanumber7.be bij Trustprofile Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 323 reviews.